Het staat in fd, dus het is waar!

We zijn ‘Geen Amsterdam’! Pfff… nu zelfs de serieuze pers het schrijft, zijn we eindelijk een beetje zeker van de Zaanse zaak.

Vandaag verscheen in fd een artikel onder de kop: ‘Zaans munitieterrein in trek door Amsterdamse woningschaarste’. Nu doet het een beetje pijn als gesuggereerd wordt dat onze streek alleen door schaarste in trek is, maar het gaat om ons dat ‘Zaans’.

Je leest het goed. ‘Zaans munitieterrein’. Zaans Zaans Zaans. En ja, het verpakken van de Zaan als Amsterdam ligt gevoelig. Het staat nu zelfs in de krant:

‘Geen Amsterdam’

“Het lichte koketteren met de ligging nabij Amsterdam – in tweets van @Hembrug werd onder meer enkele keren #iamsterdam gebruikt en Lab44 hanteert het kengetal 020 – ligt in de Zaanstreek overigens wel gevoelig. Op de lokale website De Orkaan staan verschillende berichten dat het Hembrugterrein toch echt geen Amsterdam is, maar Zaandam.”

12 Reacties op Het staat in fd, dus het is waar!

 1. vaartje197 schreef:

  maar fd staat toch voor fake details?

 2. dirk schreef:

  zullen we om en ons even omdraaien……..?
  klein(ig)geitje……..

 3. Boon schreef:

  Ach, ik ga er gewoon van uit dat meer dan 80% van de inwoners hun roots niet in de Zaanstreek hebben. Dat dus hun ouders of overgroot ouders van buiten deze vlek afkomstig zijn.
  Dus ja “de” Zaankanter is bijna uitgestorven en de Zaanstreek zit met handen,voeten en porteomonee aan Amsterdam vast.

 4. Tom schreef:

  Goed om in deze controverse de duiding aan het Hembrugterrein zelf over te laten. Zij willen Amsterdam zijn. Begrijpelijk overigens. Dus het is Amsterdam. Zaandstad is weer wat gekrompen.

 5. Ernst Debets schreef:

  Gezien de ligging zou het beschouwen van dit terrein als “Amsterdam” wel eens dezelfde situatie kunnen opleveren als historisch met Amsterdam Noord het geval was: Het hoort er wel bij, maar het is in de ogen van de bewoners van de Zuidoever van het IJ toch enigszins achtergebeleven gebied. Laten we het dus vooral “Zaans” gebied houden.

 6. Tom schreef:

  De combinatie Zaans en achtergesteld gebied klinkt wat ongelukkig, maar berust wellicht op waarheid.

  Noord bij de stad trekken werd opgelost door het aanleggen van de Noord-Zuid lijn. Hetzelfde kan gebeuren door de – hierbij gedoopte – Dam/Dam lijn. Deal.

 7. Odile schreef:

  Job is goed bezig 😉

 8. Dennis schreef:

  Lijkt net of zaanstad niets met Amsterdam te maken willen hebben.. behalve als het wat oplevert. Zaanstad ten voeten uit..
  Amsterdam is dat niet dat plaatsje 650 km boven Parijs?

  • Hans Kuyper schreef:

   Het is een beetje andersom, ben ik bang. Amsterdam ziet de Zaanstreek al eeuwen louter als wingewest. Ik heb al eens voorgesteld om de Zaanstreek bij internationale toeristen aan te prijzen als ‘The Amsterdam Slave Quarter” – maar dat is natuurlijk onkies.

 9. Een JordaanseKalver is AmsterZaans schreef:

  Geloof mij we liggen er in Amsterdam niet wakker van.
  Een stadsdeel van ons is half Zaans (Amsterdam Noord)maar dit is grond en gebied.
  Ik denk dat gemeente Zaanstad niet te vergelijken is met Diemen en Amstelveen. Zaanstad heeft een eigen Smoel De andere gemeenten vast om Amsterdam heen hebben dit niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *