De nationale en lokale pers was in volle sterkte naar het stadhuis van Zaanstad getogen om te zien of burgemeester Faber debat over #Poelenburg (trending topic op Twitter) zou overleven.

Teleurgesteld droop het journaille af. De motie van wantrouwen tegen Faber werd niet aangenomen. Maar de onrust in de wijk is evenmin geweken.

De motie tegen Faber had met de schuldvraag te maken. De insprekers over Poelenbrug hadden een ander belang: ze wilden een leefbare buurt terug.

Inspreker Meta van Maanen woont al 39 jaar in de buurt maar de laatste jaren met aanzienlijk minder plezier dan voorheen. Ze durft naar 15-jarige dochter niet meer alleen naar de supermarkt te laten gaan, ze hoort schoten in de wijk, haar huis wordt minder waard, vuilnis stapelt zich op, verkeersoverlast neemt toe. De inspreekster verweet de gemeente de ogen voor de verloedering te sluiten en haar verantwoordelijkheid niet te nemen.

“Acceptabel?”

Erwin Stam van buurtcentrum De Poelenburcht zei dat tot zes weken geleden (toen de volgs begonnen) de toestand “acceptabel” was. Later voegde hij daaraan toe dat “acceptabel” natuurlijk een persoonlijk gevoel was.

Duidelijk werd wel dat veel inwoners de toestand al veel langer helemaal niet acceptabel vinden. En dat de gemeente die gevoelens niet serieus heeft genomen. Opnieuw werd de vraag gesteld of de politie mensen die aangifte wilden doen dat heeft afgeraden. Dat de politie totaal geen gezag in de buurt heeft is ondertussen wel duidelijk geworden uit de video’s van Ismail Ilgun. Signalen van de Werkgroep Poelenburg zouden ook lang genegeerd zijn.

Burgemeester Faber (als verantwoordelijke voor de veiligheid) en wijkwethouder Dick Emmer kregen veel kritiek. Dat Faber zich alleen met politie in de wijk wilde vertonen was een verkeerd signaal volgens een deel van de raad. En dat Emmer pas over twee maanden weer de wijk in wilde kreeg ook weinig applaus.

faber-poelenburg-raad

Politiestaat of asowijk?

Maar wat moet er dan gebeuren in Poelenburg? En had er niet veel eerder ingegrepen had moeten geworden? Daarover verschilden de meningen.

Het meest extreem was VVD’er Gerard Ram die “liever richting politiestaat dan richting asowijk” liet hij weten.

gerard-ram-raad-poelenburg

De VVD was sowieso op dreef met spierballentaal. Dat politiestaat – asowijk de enige keuze was werd niet onderschreven. Alles kwam zo ongeveer langs: buurtvaders, buurthuizen, onderwijs, straathoekwerk, burtwerk, sociale wijkteams, politie…

Op korte termijn lijkt dat allemaal weinig zin te hebben. De onrust in Poelenburg blijft, er is “politie op elke straathoek, honden, helicopters” volgens de bewoners. Vechtpartijen bij de Vomar, een poging tot brandstichting. “Repressie gaat niet werken”. Maar tot nu toe lijkt dat het enige antwoord van de gemeente.

De Media

O ja. De media hebben het gedaan. Het beeld was niet representatief, de escalatie de laatste week is aan media-aandacht te danken, de context is verdwenen, de zaak is opgestookt en verkeerd uitgelegd, er gebeuren ook goede dingen.

Het bontst maakte de Turks-Nederlandse journalist Fatih Ozyar het die op de Turkse tv zei dat de arrestatie het gevolg waren voor de liefde van de Turkse jongeren voor Erdogan en hun vaderland. Ozyar werd aangehouden door politie, zat 15 uur vast en zei gisteravond dat de onrust “de schuld van de media” was.

Het anti-pers-sentiment werd gisteravond wel gevoed nadat bekend werd dat De Telegraaf publiceerde dat vlogger Ismail Ilgun betrokken was bij een vechtpartij bij de Vomar. Het bericht bleek uit de bekende Telegraaf-duim te komen. Wat overigens niet verhinderde dat het bericht gretig gedeeld werd.

Live Tweets

Kijk hier naar alle Tweets over Poelenburg.