Vandaag gaat de Amandelbloesem in Wormerveer opnieuw open. Het wordt een woonvorm voor verschillende generaties.

Zelfstandig wonen voor mensen met lichte zorgbehoefte, gecombineerd met huisvesting voor jongeren die onder begeleiding inzetbaar zijn bij buurtrestaurant, tuin, wasserette, winkel en fietsenmaker. De Zorgcirkel zorgt voor huishoudelijke hulp en lichte zorg.

Nog steeds zijn er activiteiten en koffiemiddagen voor ouderen in de Amandelbloesem, terwijl er op woensdag knutselen voor kinderen is. De buurtfunctie groeit: een tweede biljartvereniging en EHBO-vereniging hebben zich deze week gemeld. Een vlindertuin moet voor een vriendelijke uitstraling zorgen.

gym Amandelbloesem

Wormer Wonen
Het is een boeiend experiment, maar het had weinig gescheeld of vorige zomer was het licht uitgegaan in de Amandelbloesem. Het is aan de vasthoudendheid van Wormerveerders Jaap Andrea en Bert Snoek te danken dat er vandaag wat te vieren valt. Andrea:

“Ik heb altijd gezegd: de Amandelbloesem gaat niet dicht, maar Evean vertrekt. Wij wilden door. Uiteindelijk is dat toch gelukt.”

John van Nimwegen en Jaap Andrea
John van Nimwegen (links) en Jaap Andrea (rechts)

Deze zorgverlener, die door landelijke bezuinigingen een aantal verpleeghuisbedden verloor, concentreerde alle plaatsen in hun eigen d’Acht Staten en verliet Noord-Wormerveer. Andrea en Snoek wisten zich door veel mensen, organisaties en de kerken gesteund, maar klopten tevergeefs aan bij de gemeente Zaanstad en huisbaas ZVH. Plotseling was daar de interesse van Wormer Wonen. Andrea:

“Een geschenk uit de hemel. Als we het zelf hadden moeten kopen, hadden we pas over jaren geld voor onderhoud gehad. Nu is de corporatie al maanden bezig met opknappen.”

Ze zijn nog druk bezig: Het is komen en gaan van installateurs, timmerlieden en elektriciens in de laatste 48 uur tot de opening, waar de nieuwe keuken al staat te glimmen.

keuken Amandelbloesem

De woningen in de laagbouw zijn begin dit jaar opgeknapt. Naast de zestien voor het begeleid wonen van Stichting Mies, krijgt Zorgcirkel vier eenheden voor kortdurende zorg en respijtzorg (waarbij mantelzorgers hun zorgtaken tijdelijk overdragen).

De in- en aanleunwoningen worden via Woningnet verdeeld. Andrea:

“Dat is een smetje. Wij willen die woningen het liefst bestemmen voor mensen met een lichte zorgbehoefte. Mensen met een ergonomische beperking hebben gelukkig voorrang.”

Tweede toren
Er is ruim voldoende belangstelling voor de woningen. Volgend najaar zijn de 35 appartementen in de toren gerenoveerd. En Wormer Wonen heeft plannen om op de plek van het huidige Vinkennest nog een toren te realiseren.

vinkennest

Directeur John van Nimwegen wil verschillende architecten ontwerpen laten maken en die met bewoners bespreken.

De 35 appartementen maken dat de voorzieningen in het hart van de huis klandizie krijgen en exploiteerbaar zijn. “Het begint nu pas”, zegt Van Nimwegen.

“Dit is nieuw, zeker voor de Zaanstreek. Er zijn elders in het land experimenten, maar er is nog geen ervaring of het werkt. We zullen pas over een paar jaar weten of de buurt het oppakt en het in een behoefte voorziet. Maar waarom zouden we deze woonvorm niet proberen.”

Het bewonersinitiatief in de Amandelbloesem werkt met vrijwilligers en de Mies-jongeren die als een soort welzijnsorganisatie de voorzieningen runnen. Jeugdteam Zaanstreek-Noord is ook huurder. De gemeente draagt tevens bij aan de exploitatie van de keuken.

Loslaten
De Amandelbloesem illustreert de nieuwe rol van de overheid. Initiatieven van inwoners en organisaties faciliteren en ruimte geven. Het Wormerveerse burgerinitiatief bracht veel energie los al is het zonder de financiële kracht van een corporatie of een andere vastgoedexploitant niet realiseerbaar. Wethouder Jeroen Olthof heeft – tevergeefs – staatssecretaris Martin van Rijn voor de opening uitgenodigd, zo trots is de gemeente Zaanstad op dit “initiatief van onderop”. Als openingshandeling gaan betrokkenen en uitvoerende professionals – zeven man sterk – een lint doorknippen.

biljart Amandelbloesem
De biljartgroep

Tekst en foto’s: Hans Bosma.