We kunnen niet zeggen dat we het ‘ontdekt’ hebben, maar wel ‘gevonden’: de resten van het gevelopschrift van Bischoff, de mode- en texielzaak die vroeger op de hoek Westzijde/Stationsstraat gevestigd was.
Al 1000 keer langs deze plek gereden en het nooit gezien. In de steeg in de Stationsstraat, achter het gebouw, in fraaie tegeltjes: Gebr. Bischoff.
Veel van dit soort resten van oud Zaandam zijn er niet meer. Maar deze dus wel.
Volgens informatie van het gemeentearchief heette het origineel Magazijn De Zon. Het was een manufacturen- en textielzaak opgericht in 1895 door Willem Bischoff op de hoek Stationsstraat-Westzijde. In 1905 werd daar een monumentaal nieuwbouwpand gebouwd. Tijdens haar hoogtepunt had het bedrijf vijftien filialen in het land.
Omstreeks 1970 begon de achteruitgang. Bischoff stootte filialen af. In 1971 stopte Bischoff met verkoop van dames- en herenconfectie en specialiseerde in woninginrichting. In 1978 vertrok Bischoff uit het pand aan de Westzijde/hoek Stationsstraat en ging het naar de Gedempte Gracht. Het oude pand werd verhuurd aan de Kwantum-hallen. In 1980 viel het doek voor Bischoff. In 1945 zag Bischoff er zo uit:
Mijn vader Nico Konijn was volgens mij de eerste lift boy bij Bischoff Zaandam. Hij was toen denk ik een jaar of 16. Ik heb er nog een foto van. Later is hij stoffeerder geworden bij Bischoff, hij heeft het vak daar geleerd. Ik weet nog dat helemaal bovenin de kapokruimte was om de matrassen en stoelen te vullen. In de winter ging hij de kolen in het stook huis bijvullen op zondagmiddag, zodat de kachel bleef branden. Ik mocht dan mee, achterop de fiets.
Mijn opa maakte maatpakken voor Bischoff.
Zijn naam Jan Pieter cornelis v d Aarde hij
woonde op papenpad aan het eind net over
het bruggetje. Mijn broer heeft de trapnaaimachine noch waar opa de pakken op maakte. Mijn opoe en opa waren heel lieve mensen.
Ook ik heb goede herinneringen aan Bischoff in de Westzijde. Een klein zaterdagbaantje had ik daar, voor de drukke uurtjes, op de parterre. Rond 1970. In korte tijd veel geleerd van twee oudere dames over omgangsvormen en o.a. linnen- en ondergoed en accessoires, zoals handschoenen en mutsen en sjaals. Kwaliteit stond hoog in het vaandel. De prachtige lift (Duyvis?), maar ook de volière in het trappenhuis naast de lingerieafdeling fascineerde mij als klein kind al. En inderdaad..de fietsenstalling voor personeel was aan de achterkant onder de letters van de foto.
leuk om de reacties te lezen. ik heb leuke herinneringen aan het bedrijf.
ik heb er 2,5 jaar gewerkt, in het machazijn en winkel. ik heb er mijn man ontmoet.
peter grinwis wilde etaleur worden maar die hadden ze niet nodig. hij is toen woningstoffer geworden. hij heeft zij papieren daar ook voor gehaald.
dit was allemaal in de jaren 1967 - 1970.
we hebben er alle twee een leuke tijd gehad. helaas is mijn man Peter , jong overleden op 42 jarige leeftijd. mijn naam is joke grinwis- greven.ik kan vele verhalen vertelen over het bedrijf.
Ik vindt het jammer om weer dit verhaal te moeten doen maar iedereen heeft altijd prachtige ideen voor dit pand maar… de buitenkant is prachtig terwijl het binnenwerk al jaren zeer slecht is. Ten tijde van de Kwantum hallen mocht er maar weinig belasting op de verdiepingsvloeren omdat ze zo slecht waren. Tijd zal dat niet beter gemaakt hebben.
Natuurlijk zie je vaak hele funderingsherstelwerkzaamheden en dat soort zaken maar voor zo’n groot pand is het waarschijnlijk niet rendabel te maken.
Geachte Joost en Guus,
Erg interessant om dit te lezen over het familiebedrijf van jullie voorvaders. En zo te lezen is de geschiedenis en tijdsverloop ongeveer gelijk aan het voormalige bedrijf van mijn vader/opa: Wieringa Mode, met o.a. een vestiging in Haarlem. Wij zijn bezig een boek te schrijven over het bedrijf, mogen we u een paar vragen stellen? Wij zijn te bereiken via l.th.wieringa@home.nl
Vriendelijke groet,
Ludwin Wieringa en Wilbert van Haneghem
Goede middag,
Mijn vader Piet Lepelaers is nog etaleur geweest bij Bischoff, Westzijde te Zaandam. Wij woonden tegenover de zaak, waar nu de fietsenmaker zijn winkel heeft. Wij zijn als gezin later naar Vlissingen verhuisd. Die vestiging van Bischoff werd mijn vader bedrijfsleider. Het was rond het jaar 1953, het rampjaar. Het zou leuk zijn om een reactie te krijgen van mensen die mijn vader nog uit die tijd kenden.
Heeft iemand nog een foto van de glazen lift? met dat enorme koperen gewicht. Volgens mij had het ook een bankje waar je op kon zitten
Hallo Joost , ik heb nog een houten kleerhanger met de naam Bischoff er op, Als je intresse hebt hoor ik het wel van je, groet anne
Willem Bischoff was mijn grootvader.
Mijn vader was Bernhard Bischoff die ook vele jaren in het pand in Zaandam heeft gewerkt.
en onze vader , Theo Bischoff had Deventer zaak onder zijn hoede
Waarom staat deze mooie winkel zonet verpauperen? Verkoop het gewoon zodat het bewaard blijft door er mooie appartementen van te maken! Een verrijking voor Zaandam en een lust voor het oog!!
Hoi,
Ik heb een originele factuur van 6 juni 1929 van het bedrijf heeft u hierin interesse?
Hallo Dave,
Lijkt me leuk om deze factuur in te zien / te hebben.
Hoe kunnen we hierover contact houden?
J. BISCHOFF
Wat leuk! Foto's zijn welkom!
Op de site van de Stichting Simon de Heer staat een mooie foto van een schilderij waarop mijn grootmoeder is afgebeeld. Er staat ook een mooi verhaal bij.
Het is te vinden onder de hoofding "Prikdoek" en ga dan naar "Geschonken"
Ik heb mijn grootvader niet gekend doch wel mijn grootmoeder als zij in Bloemendaal woonde.
Beste Guus Bischoff,
Ik lees dat uw grootmoeder in Bloemendaal woonde. Op het kerkhof van Bloemendaal staat, op het graf van de familie Bischoff, een beeld van 'de goede herder' van de hand van mijn vader, de beeldhouwer Frans Verhaak (1918-1998). Hem is waarschijnlijk gevraagd dit beeld te maken omdat zijn vader (mijn grootvader)lange tijd directeur (?) is geweest de firma Bischof in Roosendaal.
Weet u of, en zo ja, waar er nog informatie te vinden is over de firma Bischoff in Dordrecht en Roosendaal in de periode ca. 1918-1940 ??
Ik heb Willem gekend,hij was een vriend van Doortje Kamphuis, mijn buurvrouw wonend in
de Stationsstraat. Mijn bureautje met stoel hebben mijn ouders van Willem overgenomen
toen Wiillem verhuisde naar Bergen. Ik heb als schoolmeisje zaterdags bij Bisschof gewerkt.
Een mooie zaak vroeger met allure. Waar vind je dat nog?
Hallo mevrouw van der Maeden.
Ik denk dat u een vergissing maakt. De Willem waar u over spreekt was de kleinzoon van Willem Bischoff, de oprichter van de Gebr. Bischoff. Deze Willem, mijn grootvader, had een zoon August. Deze had twee zonen, Willem en Antoni. Willem is met zijn vader naar Bergen verhuisd. Antoni is naar Canada vertrokken.
Guus Bischoff
Mooi doek, en verhaal. http://www.simondeheer.nl/index.php?pid=63
ja, dat heb je ervan! Als je goed om je heen kijkt, kan je heel veel zien.
We hebben jaren om de hoek gewoond, en iedereen kan dit lezen op de zijgevel.
Hier heeft mijn vader vroeger gewerkt. Ik kijk altijd nog even als ik langs loop. Mijn herinneringen zijn de mooie lift en het sinterklaasfeest.
Leuk om te zien waar mijn grootvader gewerkt heeft als kleermaker.
Hij woonde in de rijp en liep elke zondag middag naar de westzijde,omvaar aan zijn 6 daagse werkweek te beginnen.
Zaterdag middag liep hij weer terug.
In die periode leerde hij zijn vrouw kennen ,die bij verkade dienstmeisje was.
Zij trouwden en gingen in Zaandam wonen.
Uit dat huwelijk werd mijn vader ,Henk rijkes geboren ,en zijn broer Frits .
Mijn vader is helaas 17 jaar geleden op 77 jarige leeftijd overleden. Mijn opa in 1974 op 91 jarige leeftijd
Zomaar een paar zinnen, maar wat een mooie beschrijving van een leven. Dank!