De Westzijde. Ooit de winkelstraat van Zaandam, nu veel leegstand, permanente uitverkoop en lelijke gevels. Daar wil de gemeente wat aan doen via een Subsidieregeling Gevelverbetering.
De Orkaan steekt de helpende hand toe, vandaag het laatste deel: naar het Ruyterveer.
Veel panden aan de Westzijde zijn goed bewaard met mooie gevels, torentjes en details. Goed te zien als je omhoog kijkt vanaf de overkant van de straat. Maar op ooghoogte gaat het mis bij de etalages en lichtbakken. Er staan prachtige panden maar je moet niet te dichtbij komen en niet teveel recht voor je uit kijken.
Wij lopen deze week door de Westzijde.
- Maandag 13 november 2017, deel 1: ING tot parkeerterrein Westend Snooker.
- Dinsdag 14 november 2017, deel 2: van Vinkenstraat naar Hazepad.
- Woensdag 15 november 2017 deel 3: van Hazepad tot Stationsstraat
- Donderdag 16 november deel 4: nr. 22 t/m 40: voor de klusser
- Vrijdag 17 november deel 5: Handyman, Point, Van Zaane…
- Zaterdag 18 november deel 6: van Bischoff naar Sushiu
Vandaag laatste deel: naar het Ruyterveer
Naast de winkel van Van Zaanen staan twee prachtige panden – als je omhoog kijkt tenminste. Eerst het voormalige pand van Kaasschieter, nu bruidsmode van Women Wants. Oorsponkelijk twee huisnummers: 70 en 72 (beide uit 1910). Wat in negatieve zin opvalt zijn de witte gevelplaten, een Zaans bouwziekte die we op meer plekken aantreffen. Rijp voor gevelverbetering. Daarnaast de telefoonwinkel op nr 74, met een mooie erker (1910) en nrs 76 (sport) en 78 (het voormalige IJzerhuis).
Na de Vermaning op nr 80 (1687, geen winkel, dus geen subsidie) de Zaanse vernieuwbouw van Llofs (Westzijde 84 – een pand met een bewogen geschiedenis) en de brillenwinkel (1897, vroeger House of Four Seasons, mooi torentje, niks aan doen). Het fraaie woonhuis ernaast – voorheen dokter Tellegen (1894) – valt buiten de regeling. Het pand waarin het Zaanse Eethuis zit lijkt ons qua gevelverbetering geen kandidaat.
De regeling geldt voor winkels tot Botenmakersstraat en Ruyterveer. De subsidie is maximaal 20% van de kosten en € 25.000 per pand. Afhandeling in volgorde van binnenkomst van de aanvraag.
Het huis nummer 74 is gebouwd in 1912, staat op dubbele palen en is solide gebouwd. De erker is origineel, net zoals het balkon boven op de erker. Aan de oostkant is er een loggia tussen woonkamer en keuken. Wij hebben er 18 jaar gewoond en gewerkt en het was een heerlijk huis. Achter de luifel zitten nog de originele raampjes van de gevel uit 1950, alsmede de hardstenen hoekstukken.
De brillenwinkel was vroeger het kantoor van een beursmakelaar. Later zat daar Van Ingen met zijn audiozaak. Het Zaanse eethuis bestond oorspronkelijk uit twee winkels. Op de hoek zat boek en papierhandel Breed, er naast zat een tabakswinkel met automaten in z'n portiek zodat er ook na sluitingstijd verkocht kon worden. Later zat daar een winkel in waarin o.a. de eerste comodor computer was te bewonderen en kopen.
Dat torentje hoort bij het huis van Dr. Tellegen en niet bij het pand waar nu de brillen winkel zit