Elke week publiceert de gemeente Zaanstad vergunningen voor dakkapellen, funderingsherstel, weggesleepte auto’s, verdwenen inwoners, het verbouwen van woningen… en voor het kappen van bomen.
In het Braziliaanse regenwoud gebeuren ergere dingen, maar in Zaanstad is het ook niet kinderachtig. Voor veel gekapte bomen wordt een nieuwe teruggeplaatst. Maar het resultaat is verkaling: een reus geveld, een sprietje geplant.
Om hoeveel bomen gaat het eigenlijk?
- 1 november: 15 gekapte bomen (14 herplantingen)
- 25 oktober: 58 gekapte bomen waarvan 37 op het Hembrugterrein (58 herplantingen)
- 18 oktober: 8 gekapte bomen (7 herplantingen)
- 11 oktober: 102 gekapte bomen waarvan 78 op Fortuinlaan Krommenie (85 herplantingen)
- 4 oktober: 302 gekapte bomen waarvan 146 aan de Fortuinweg, Zaandijk en 129 in de Rosmolenbuurt, (180 herplantingen)*
De oogst van ruim een maand: 485 gekapte bomen, 140 daarvan zijn (nog) niet teruggeplant*. Maar ook als er een nieuwe boom voor de gekapte terugkomt, duurt het jaren voordat de oude situatie weer is bereikt. Minder bomen terugplanten en sprietjes terugplaatsen voor grote bomen betekent een grote verkaling: minder groen en minder zuurstof. En met de bouwwoede die de gemeente aan de dag legt, zal deze ontwikkeling voorlopig nog wel even doorgaan.
Hoelang doet een boom erover voordat deze ‘volwassen’ is? Kijk hieronder naar het Zaaneiland dat in 2009 nog een groene oase was met groepen mooie grote bomen. En dit (2014) kwam er voor terug (de foto’s zijn van Google Streetview). De situatie nu is nauwelijks veel beter, het zijn nog steeds zielige sprietjes. Gelukkig stonden er in de zijstraten nog zo’n 50 prachtige grote kastanjes… die zijn de afgelopen weken ook allemaal gekapt. Schuif om van 2009 naar 2014 te gaan.
* In de Bekendmakingen is sprake van 146 gekapte bomen en wordt niet over herplant gesproken. In een latere bekendmaking op de website is er sprake van 153 bomen die worden teruggeplaatst. Dus er worden in totaal dan ook meer bomen geplaatst dan gekapt.
Die duizend haal je dus in 2 a 3 maanden, waarmee de ontboming van Zaanstad keihard is aangetoond, dank daarvoor. We hebben het even uitgerekend, over 13 jaar staat er geen volwassen boom meer in Zaanstad, alleen sprietjes...
Zucht... drogredeneringen en logische misvattingen. En rekenen is kennelijk ook lastig...
485 in 5 weken is 5000 per jaar, 60.000 gedeeld door 5.000: de oude bomen zijn in 12 jaar op...
Hoe verzin je het... 5000 bomen per jaar... Wat een onzin.
Je hebt mijn mailadres. Kom eens langs op het stadhuis; dan leg ik het rustig uit.
Maar ik moet je alvast waarschuwen: dat levert geen sappige verhalen op.
Onwetendheid is misschien een (journalistieke) zegen...
En vertel ook dat bomen niet het eeuwige leven hebben. Een boom in Zaanstad wordt gemiddeld 60 jaar oud. Dan is hij aan het einde van zijn levensduur. Er staan in Zaanstad 60.000 bomen in de openbare ruimte. Reken maar uit hoeveel je er dan gemiddeld moet kappen vanwege ouderdom.... Inderdaad:1000!
Vertel er dan gelijk even bij dat deze kastanje bomen ziek waren en het de keuze van de bewoners is geweest dat deze vervanging in één keer ging plaats vinden in plaats van gefaseerd?
Niet huilen, als je wilt bouwen heb je maar 2 mogelijkheden. Of je bouwt in de polder of je sloopt alle groen in de bebouwing en gaat de lucht in. En zolang de huidige woningbezitters bouwen in het veld tegenhouden komen nieuwkomers amper aan bod. Maar dat is een keuze en dus niet klagen op de overheid(die je zelf bent)en de consequentie van je keuze aanvaarden.
waar is dit eiland?
Het Zaaneiland - vroeger: William Ponteiland.