De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: ’t huis Assumburg (Café, Hotel, Uitspanning) in Assendelft.

Assendelft, Dorpstraat 375: ’t huis Assumburg was niet alleen café en hotel maar ook ‘Uitspanning’. Volgens het Gemeentearchief heeft ’t

Onderstaande foto uit het Gemeentearchief is ongeveer 100 jaar oud en laat zien dat de ingang deels behouden is gebleven.

Het hotel in 1920.

De vrijdag-markt voor Assumburg in 1905 of 1907 (voor de verbouwing in 1913), het houten gebouw met ‘Assumburg’ lijkt rechts naast het huidige gebouw gestaan.

“Eiervrouwtjes deden hier hun producten van de hand, ook boerinnen stonden met hun botertijntjes gevuld met z.g.n. kopjesboter. Oud/ijzerhandelaar Rot verkocht op straat zijn tweedehands, nog bruikbare gereedschappen. Het meisje met kinderwagen is Aagje Boekel, later mevrouw Sikkes-Boekel. De passerende man met baard was Lou Corver, boekhandelaar en uitgever, die zijn zaak had in de latere winkel van Teun Kok. Achter hem slager M. de Boer, op de voorgrond veehouder Vrouwe, Piet Dunnebier, de stichter van garagebedrijf Dunnebier in de Kerkbuurt en Cees Schoone, vrachtschipper, die na met een tjalk te hebben gevaren, later de bekende motorboot ‘Spes’ in de vaart had. In de twintiger jaren kwam het einde van de Assendelver weekmarkt.”

Hieronder uitbater Piet Kleijne, in ’t Huis Assumburg, jaren vijftig.

In de jaren tachtig werden er asielzoekers in Assumburg gehuisvest (in het begin van deze eeuw was ook een groot AZC op de bouwlocatie Saendelft gevestigd).

De gevelsteen aan de zijkant.

In de gevel zit een steen met een afbeeldng van Assumbrug in 1819. Deze gevelsteen is ook al op een foto uit 1910 te zien.

De voormalige Uitspanning in volle glorie (klik op afbeelding voor grotere versie).

Orkaan-lezer Margreet Swager uit Assendelft attendeerde ons op het pand, foto’s De Orkaan (2017) en Gemeentearchief Zaanstad.

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, school, pakhuis, badhuis, café, hotel, kaas-, kleding-, groente- en meubelwinkel, weeshuis, muziekhandel, ziekenhuis, gemaal, gemeentehuis, torpedo bergingsvaartuig, bakkerij, cantine, graanmalerij / fouragehandel, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.