In 1989 kreeg Zaandam een ‘werelddiscotheek’: de Metropool. Een korte maar hevige geschiedenis (is Prince daar echt geweest?).
In januari 1989 kon heel discominnend Zaandam zich vergapen aan een van de grootste discotheken in Nederland. Ruime zalen, balkons, zitjes, bars en vooral muziek. Ook technisch viel er het nodige te bewonderen, state-of-the-art speakers en dito spots plus andere effectapparatuur; het kon niet op, of toch? Na een paar jaar nam een Engels entertainmentbedrijf de zaak over en hernoemde het naar ’The Palace’. Het feest was in 1996 definitief over, nu staat op die plek het hoofdkantoor van Ahold-Delhaize.
Een drietal Zaanse (horeca)ondernemers stak eind jaren tachtig de kopen bij elkaar om ‘nu iets heeeel bijzonders’ te gaan opstarten, ondanks de nabijheid van Amsterdam. De tijd was rijp voor een mega discotheek annex zalencentrum, zo meenden zij. En ja, zij kregen gelijk, van heinde en verre trok het enorme gebouw aan de Provincialeweg heel veel bezoekers. Het was ook best vernieuwend, geen bruine kroeg of holle feestzaal, maar een bijzonder oogstrelende combinatie van trappen, bordessen en zithoekjes. Volgens bezoekers uit die tijd een plek die intiem genoeg was, maar ook ruim genoeg om lekker uit je dak te gaan.
Pop-tempel
Natuurlijk boekte de Metropool geregeld bekende bands uit het Nederlandse popcircuit: de Dizzy Man’s Band en Soul Conference, Caramba en the Bintangs. De club maakte ook naam met veel eigen DJ’s: Orlando, Flash, Cockey, Vos, Ulrik, E-One en Franck. Succes boekten ze zeker met Nederlandse artiesten zoals Rene Froger, Marco Borsato en Lee Towers.
Na het wijzigen van management en naam, ontwikkelde The Palace zich meer tot podium voor house en dance met stevige feesten die vaak toch in de kleine uurtjes doorgingen. Langzaamaan namen locaties als Lexion (toen: ‘after hour club’), Hemkade en Las Vegas het stokje over.
In 1994 werd de zaak verkocht aan een projectontwikkelaar, die vervolgens een plan maakte voor woningbouw. Toen dat niet haalbaar bleek door de geluidsnormen rond het spoor enz., werd de grond benut voor kantoorgebouwen. Nu staat op de plaats van de Metropool het hoofdkantoor van onze grootgrutter: Ahold-Delhaize.
Door Kees Malingré. Foto’s: Gemeentearchief Zaanstad, Ronald Goedheer, Han de Groot, Michel ten Hope.
Met enige regelmaat een jaar uit de geschiedenis van 50 jaar Zaanstad.
- 1974: eerste gemeenteraad
- 1975: brand oude gemeentehuis Wormerveer
- 1976: Sloop Noorderbrug
- 1977: Kabelgat gesloopt
- 1978: einde Zaandijkerbad (volgt nog)
- 1979: Arie Lems burgemeester
- 1980: The Ex
- 1981
- 1982
- 1983: Watertoren verkocht
- 1984
- 1985: Eerste Dam-tot-Damloop
- 1986
- 1987
- 1988
- 1989: Metropool
- 1990
- 1991
- 1992
- 1993
- 1994
- 1995
- 1996
- 1996
- 1997
- 1998: Opening Zaans Museum
In 2024 bestaat Zaanstad 50 jaar. De afzonderlijke gemeenten Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandijk en Zaandam hielden op te bestaan en gingen op in een gemeente met 125.000 inwoners (dat zijn er nu al 160.000). De Orkaan blikt bijna elke week terug in de geschiedenis, beginnend in 1974 totdat we in december bij ‘2023’ zijn aangeland. Uit elk jaar halen we een gedenkwaardige gebeurtenis terug. We hebben al een klad-lijstje met de meeste jaren, maar suggesties (wat in welk jaar en waarom) zijn altijd welkom.
Maar mijn bescheiden mening was het Han van Ammers ( eigenaar van Z negen en later prinsenhof) die de komst van metropool heeft gerealiseerd : is later de grootste horeca ondernemer van Zaandam geworden
Ik was meer van het bruine café en kwam zelden of nooit in discotheken, ik ben er 1 of 2 keer geweest maar vond het helemaal niks.
Ook in Het Prinsenhof en Z negen, de voorganger van het Prinsenhof kwam ik zelden.
Ik weet nog wel dat toen ze aan het heien waren voor het AH kantoor er enkele heipalen niet wilden zakken.
Toen ze de oorzaak zochten bleek dat de palen op de dikke betonnen sluisbodem van de Haremakersluis die daar lag, stonden te stuiteren.
Ik heb daar de band Koinonia gezien...Waanzinnig.
En ja, Prince is er echt geweest!
ik werkte de nndientijd daar en liep na mijn dienst richting de uitgang en passeerde hem toen... Hij kwam kijken of hij daar zijn aftershow kon geven... Helaas gaf hij de voorkeur aan Het Paard in Den Haag
Waar is Bigsound gebleven
dat was nog een een discotheek ging daar heen met mijn schoonzusje en dan n ook g lekker een coctailtje drinken.
Op een zondagochtend reed ik met mijn auto voor de Metropool. Het was bitter koud en ik was op weg naar VVV Westzaan voor het spelen van een voetbalwedstrijd. Tot mijn niet geringe verbazing zag ik een jonge dame poedelnaakt zwaaiend en hollend uit de richting van de discotheek komen. Zij klom pardoes over de vangrail, ik stopte, zij trok de deur van de auto open en kwam bibberend naast mij zitten. ‘Mag ik met jou mee,’ vroeg zij klappertandend. ‘Dat lijkt mij niet zo’n goed idee, als ik zo met jou de voetbalkantine binnenkom, sta ik niet voor de gevolgen in,’ antwoordde ik verbouwereerd, ‘Waar is je kleding?’ Dat wist ze niet. ‘Ik wil je wel thuis brengen, of zo.’ ‘Neeeeee!’ riep ze met wijd opengesperde ogen. ‘Of ergens anders, misschien,’ opperde ik. Ook dat was geen optie. ‘Aan jou heb ik ook niks,’ zuchtte ze, sprong vervolgens uit de auto en snelde naar het voertuig dat achter mij stond. Die chauffeur moest er niets van hebben, gaf vol gas en ging er als een haas vandoor. Zij klom daarna weer over de vangrail en rende terug naar de disco. Dit was mijn eerste ervaring met de Metropool. Later ben ik er een paar keer binnen geweest, maar zo als die eerste keer werd het nooit meer.
Heb Oscar D'Léon, wereldster op Salsa gebied, er nog mogen bewonderen. Het was inderdaad een, van binnen, zeer fraaie uitgaansgelegenheid.
Van het gezellige Prinsenhof naar de Metropool was een grote sprong voor een hele generatie. Vanuit heel Nederland kwam men naar Zaandam. Superfijne tijd!
Het is jammer dat projectontwikkelaars vaak voor het grote geld kiezen. Een mooie en fijne discotheek moest weer worden opgeruimd.
Er is nooit meer een leuk alternatief voor terug gekomen in de regio Zaanstad. ik heb de discotheek nog lang gemist.
Kijk eens naar de geweldige disco avonden in de Bull (de Bullekerk)
Volgens mij was krommenie eerder met een uitgaans discotheek Vegas
zeker weten!
En niet te vergeten op de luchtfoto uit 1989, is de viskraam van Herman Molenaar. Het witte vlakje boven de 2 auto's op de Hogendijk. Kijkend over zijn afgezakte bril, maakte hij de lekkerste haring schoon.
Ome Herman, top kerel. Zelf de patat smaakte naar gebakken vis 🫢👍