Of het een echt feestje wordt, weten we niet. Maar een jubileum is het wel. Op 15 februari 1992 viel voor het eerst het Dagblad Zaanstreek op de deurmat van zo’n 27.000 Zaanse huishoudens.
Het was het resultaat van een fusie tussen twee voormalige concurrenten: De Zaanlander en De Typhoon. We ‘vieren’ dus ook 25 jaar zonder Typhoon en Zaanlander.
De Typhoon was de jongste van die twee (begonnen als verzetskrant in 1944) maar de ondergang van die krant werd het meest betreurd. Het was verreweg de grootste met een oplage van zo’n 21.000 en een ‘echte’ Zaanse krant.
Ochtendkrant De Zaanlander was ouder (1886) maar was ook aanzienlijk kleiner met een oplage van ongeveer 6.000 (foto van Zaan-wiki). De krant was destijds al één van de edities van het Noordhollands Dagblad.
De fusie-krant werd ook een editie van het Noordhollands Dagblad en na en jaar ook onderdeel van het Telegraaf-concern (zie comment). Dat was toch wel even slikken voor de voormalige verzetskrant (De Zaanlander had na de oorlog een verschijningsverbod van anderhalf jaar gekregen).
De fusie leek overigens meer op een opslokken van De Typhoon door De Zaanlander dan andersom. Het logo van het Noordhollands Dagblad werd ook al door de Zaanlander gebruikt. De abonnees liepen snel weg in de eerste jaren.
Het afscheid van De Typhoon ging met een klein relletje gepaard. De uitgever verbood om afscheidspagina’s in het laatste nummer te plaatsen omdat hij vreesde “dat lezers massaal zouden weglopen wanneer zo nadrukkelijk ‘afscheid’ zou worden genomen van de krant” aldus het NRC.
In 2013 had de Zaanse editie bijna 16.000 abonnees. Daarna zijn geen cijfers meer bekend gemaakt maar het Noordhollands Dagblad verliest de laatste jaren zo’n 5% per jaar. Dat zou neerkomen op een cijfer van tussen 13.000 en 14.000 nu.
In 2017 is de krant in een conflict met uitgever TMG terecht gekomen dat 45 van de 185 arbeidsplaatsen wil schrappen. Hoofdredacteur kreeg een motie van wantrouwen (door 182 van de 200 aanwezige journalisten) maar trok daaruit niet de conclusie dat hij moest opstappen.
Het gebouw van Dagblad Zaanstreek eind januari 2017. De actie wordt gevoerd met #ditismijnkrant.
De Orkaan gaat in de periode t/m de 15e februari extra aandacht aan de Typhoon en Zaanlander besteden.
Foto’s helemaal boven en onder: De Orkaan.
Ik zoek eigenlijk nog een krantetas van de Typhoon. Heeft iemand er nog eentje liggen ???
Bij de fusie van Zaanlander en Typhoon had het Telegraafconcern wel aandelen bij het NHD maar geen meerderheidsaandeel. De andere NHD-aandeelhouders hadden met elkaar afgesproken het nooit zover te laten komen. Na de fusie met Damiate slaagde de Telegraaf erin wel een meerderheidsaandeel te verwerven in HDC Media waarna uiteindelijk alle aandeelhouders hun pakket verkochten aan TMG.
Dank voor de aanvulling Jos. Je hebt gelijk, de HDC ontstaat in 1992 en een jaar later wordt dat bedrijf onderdeel van het Telegraaf-concern.
Nemen jullie in de aandacht ook de weekbladen mee van de Typhoon? Week In Week Uit als voortzetting van de huis aan huis verspreiding in 1978 begonnen. Wekelijks goed voor 64 pagina's groot formaat weekblad. Met een bezetting van 12 weekblad journalisten onder leiding van ex-Typhonist Cees van den Kommer.
Een reconstructie van alle huis-aan-huisbladen is inderdaad een mooi plan. In onze Media-verhalen hebben we wel eens een overzicht gemaakt.
Voor de geschiedschrijvers: Ik herinner mij een blaadje dat ooit in Krommenie huis aan huis werd bezorgd. Het heette 'Tussen Ham en vaart' en had als logo een 'open' silhouet van herkenbare panden. Ik vraag me af of er nóg iemand is die weet heeft van dat blaadje, dat volgens mij maar heel kort verschenen is. Iets voor het Historisch Genootschap Crommenie?
Voor mij was de overgang van middag- naar ochtendkrant de reden om mijn abonnement op te zeggen. De combinaties Volkskrant/Typhoon was ideaal, twee kranten in de ochtend niet. (En soms mis ik de warrige cryptogrammen van Jan Hottentot)
Een link naar de minidocumentaire waarin de geboorte van De Typhoon (oplage in de oorlog zelfs 30.000!) een rol speelt, lijkt me ook op zijn plaats: http://monumentenspreken.nl/monumenten/28-bonifatiuskerk
De Typhoon had in de hoogtijdagen (late jaren zestig) 26.500 abonnees. En verscheen elke donderdag zelfs huis aan huis. Dat scheelde niet zo bar veel met de normale oplage.
lees gewoon de typhoon (digitaal) komt iedere dag uit
https://paper.li/f-1452777156#/